skip to Main Content
Често задавани въпроси за HDTV

Списък с HDTV програмите, предлагани от Телекабел, може да видите като кликнете на бутона:

Трябва да разполагате с подходящ телевизор (HD Ready или Full HD) и декодиращ приемник. Телевизори, визуализиращи картина с разделителна способност 1080р са Full HD, а тези, които визуализират 720р и 1080i са HD Ready.

Традиционните телевизионни приемници възпроизвеждат 625 (576i) или 720 (576p) линии по хоризонтала. При HDTV тази разгъвка съответства на 1280 (720p) или 1920 (1080i/p) активни линии. Мнозина от нас си спомнят от часовете по физика, че ТВ картината се получава като върху тези линии изображението непрекъснато се пречертава (сканира). Сканирането бива „презредово“ (interlaced) или „прогресивно“ (progressive). Тези два процеса са съобразени в зависимост от елементите на изображение на дадена програма:• Презредовото сканиране (1080i) се използва, когато се излъчва програма, в която са заснети близки обекти и е нужно по-детайлно визуализиране на изображението.• Прогресивното сканиране (720p, 1080p) е подходящо за по-динамични картини, каквито са спортните събития например. Така че краткият отговор е: Не! Телевизионните устройства със 720p не са компромис с качеството на картината.

При избор на HD телевизор е необходимо да се съобразите с особеностите на технологията на дисплеите LCD или Plasma.

  1.  LCD (Liquid Crystal Display или дисплей с течни кристали) – Това е цифрова мониторна технология, която показва изображения, като пропуска светлина през течни кристали и цветови филтри. Дисплеят е направен от монохромни пиксели, „наредени“ пред съответния светлинен източник или отразител. LCD телевизорите се отличават с лек и елегантен корпус и добър контраст.
  2. Plasma – Характерното за плазмените дисплеи е наличието на смес от два газа – неон и ксенон, наричана „плазма“. Плазмата циркулира в клетки, покрити с фосфорен слой от трите основни цвята – червен, зелен, син. В клетките са запечатани като в сандвич диелектрични панели, които играят ролята на анод и катод. При създалото се електромагнитно поле газът се нагрява и образува инфрачервена светлина, която „бомбардира“ фосфорния слой в клетките. Този сноп от светлина съдържа множество наситени цветове, които създават „жива“ картина. Тази технология е енергоемка и повишава консумацията на електроенергия на телевизора. Теглото на устройството е по-голямо от това на LCD телевизорите. Затова пък Plasma телевизорът осигурява „плазмена“ картина с неустоимо качество и цветност.

Наситеността на телевизионните пиксели на квадратен сантиметър при HD е многократно по- голяма от тази на SD (Standart Definition).
Оттук идва по- голямата плътност и качество на изображението. Резолюцията обикновено е между 1280×720 и 1920×1080, което е от 3 до 6 пъти повече от тази на PAL DVD 720×486 или NTSC DVD 648×486. HDTV форматът може да се гледа на няколко различни екрана: с разделителна способност 720р (прогресивна развивка), 1080i (презредова развивка), 1080р (прогресивна развивка). Телевизорите, способни да визуализират HDTV с разделителна способност 1080р, се наричат Full HD, а тези, които визуализират само 720р и 1080i, са HD Ready.

Отношението между най-светлата част и най-тъмната част на екрана се нарича контраст. HDTV има по- висок коефициент на контраст от SDTV и по тази причина възпроизвежда черния цвят много близо до истинското черно. Така показва повече подробности и по -наситени цветове на слабо осветена сцена.

Увеличената резолюция в прогресивен разгънат образ създава още по-ясна картина. HDTV има екранен порцион от 16:9, за разлика от повечето телевизионни емисии, които имат екранно покритие 4:3. Филмовите стандарти за запис са 16:9. В света все повече телевизионни програми преминават на разпространение 16:9.

HDTV използва стандарта Dolby Digital 5.1 или AC-3 технология, която осигурява 6-канален звук. Пет независими канали осигуряват звук за 5 точки, разположени в пространството около вас, а допълнителният канал е предназначен за subwoofer (Ниско честотен говорител)

Back To Top